A vízvezeték fagypont alatt

jún 25, 2022 | Egyéb

A vízvezeték helyes fektetése!

Napjainkban, sajnos még mindig sűrűn előfordul a helytelenül kivitelezett vízszerelés miatt, a vízcsövek elfagyása. Pedig ez ellen a legkönnyebben úgy tudunk védekezni, ha a kültéri vízvezetékeinket, fagypont alá helyezzük, ami 1,2-1,5 m mélyen van a föld felszínétől. A belső vízvezetékeket nem tudjuk a fölbe helyezni, így ahol fagyveszélynek van kitéve oda nem szokás kiépíteni vízhálózatot. Ha mégis ilyen helyre kell szerelnünk, a csőhálózatot szigetelnünk kell. Vízcsövekre leggyakrabban használt szigetelőanyagok közé tartozik a habszivacs, salakgyapot, üvegszál. A szabadban haladó vízhálózatok csőszakaszainál manapság elektromos fagy elleni védelmet is szoktak alkalmazni. A fagyveszélytől védendő vízvezetéket ellenállásként felhasználva 1…5 V-os törpefeszültségű áramforrásra kötik és azon nagy áramerősségű váltakozó áramot bocsátanak keresztül. A vízvezetékben lévő vizet +4…+6 Celsius fokon tartja.

A tél beállta előtt, ahol a vízcsövek vagy a szerelvények fagyveszélynek vannak kitéve, téliesíteni kell. A kerti csapokat ellátó vízcsövekből lekell engedni a vizet fagytalanító csap segítségével. A nyaralókban, vagy a kevésbé szigetelt és nem használt helyeken lévő vízhálózatunkkal ugyan így kell eljárnunk, azaz lekell engednünk a vizet a csövekből, hogy abba az esetleges fagy ne tudjon kárt tenni. A megfelelő mélységű vízóraaknákban nem jellemzők az elfagyások, de érdemes elővigyázatosnak lenni, ezért az aknákban lévő vízcsöveket, szerelvényeket is valamilyen szigetelőanyaggal be kell fedni amíg a hideg időjárás tart.

Ha bármilyen vízvezeték szereléssel kapcsolatos kérdése van hívja a vízszerelő Budapest oldalunkon elérhető telefonszámunkat.

0 hozzászólás

Kategóriák

Calendar

2024. május
hKscpsv
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031